Na een voor GV Schipluiden succesvol verlopen eerste districtswedstrijd op zaterdag 19 november met Maartje Peters en Nienke van Ispelen, werd zondag 20 november 2022 in het “Topsportcentrum” te Rotterdam de tweede wedstrijd afgewerkt van dit drukke wedstrijdseizoen 2022-2023 voor de turnsters van de damesselectie van GV Schipluiden.
Vandaag maakten in de 2e wedstrijdronde Anna Peters, Lissa Hoek en Riëlle van Leeuwen hun opwachting in hun eerste districtswedstrijd van Zuid-Holland. Zij turnden hun individuele meerkampwedstrijd in “D”-niveau bij de dames senioren. Riëlle is hierbij na een tussenjaar op “E”-niveau weer terug op het hogere “D”-niveau. Anna heeft in haar eerste jaar als dame senior direct heel stoer de stap gewaagd van “E”-niveau naar “D”-niveau.
Op deze koude en natte zondag konden de dames eerst tijdens de warming-up hun spieren warm- en losmaken in deze professioneel ingerichte turnarena. Daarna barstte de strijd los in hun meerkampwedstrijd met totaal ca. 20 dames van verenigingen uit heel Zuid-Holland op de werkvloer. De toestelvolgorde van onze dames was: evenwichtsbalk – vloer – sprong – brug ongelijk.
Evenwichtsbalk:
Een toestel waarop 9 van de 10 turnsters hun wedstrijd liever niet willen starten, is wel de evenwichtsbalk en prompt startten onze dames hun eerste wedstrijd van dit seizoen op balk.
Lissa mocht het spits afbijten. Helaas na de radslag en losse rol verloor Lissa net even haar evenwicht, wat twee keer een val tot gevolg had en dus minimaal 1.00 punt aftrek per keer. Gelukkig werden de elementen wel geteld door een herkenbare eindfase op twee voeten. Voor ons gevoel verliep de rest van haar oefening naar behoren. Echter bij het tonen van haar cijfer zagen we ineens een neutrale aftrek van 4.00 punten en de vraagtekens dwarrelden rondom onze hoofden. Hiervan wilden we graag weten, waar deze aftrek op gebaseerd was. We hebben een officieel schriftelijk protest c.q. uitleg aangevraagd bij de chefjury. De uitleg was, dat de 3 gymnastische sprongen van Lissa of een echt onvoldoende beenspreiding hadden of niet correct werden gesprongen volgens de classificatie van een A-element en dus werden deze 3 sprongen afgewaardeerd naar een TA-element en die tellen op “D”-niveau niet mee voor de inhoud van de oefening. Hierdoor hield Lissa slechts 5 tellende elementen over en dit geeft dan dus een neutrale aftrek van 4.00 punten. Deels konden we ons in de uitleg van de jury vinden, hoewel Lissa op o.a. de beenspreiding wel héél erg streng is afgestraft. Daarnaast miste Lissa hierdoor ook nog eens de eis m.b.t. een gymnastische sprongserie. Haar cijfer stelde dan ook terecht enorm teleur.
Riëlle was als tweede turnster aan de beurt. Ook sloegen bij Riëlle enigszins de zenuwen toe bij de parallelhandenstand, waardoor ze deze niet kon houden en van de balk “viel”. Hierdoor miste ze dus ook een eis, plus aftrek van minimaal 1.00 punt. Ook mistte ze al de eis van de pirouette, maar dat hadden we vooraf ingecalculeerd. Riëlle behaalde 7.667 punten op balk.
Van de GVS-turnsters was Anna als laatste aan de beurt. Zij begon haar balkoefening met een keurige nieuwe opsprong: de vrije arabier (B-element). Balk is normaal voor Anna best wel een fijn toestel en 95 van de 100 keer lukt haar combinatie radslag-parallelhandenstand, maar juist vandaag viel zij na beide elementen van de balk als gevolg van een net iets te groot evenwichtsverlies. De elementen telden gelukkig wel voor de inhoud en samenstelling. Met een hoge hurksalto voorover sloot zij haar eerste toestel af. Heel mooi was, dat Anna wel de volle D-score had, dit is de score voor inhoud en samenstellingseisen. De E-score (uitvoering) viel uiteraard wel wat tegen door o.a. de 2 vallen van de balk. Toch kan zij – dit wetende – zeker tevreden zijn met haar 9.300 punten.
Nu maar snel balk vergeten en op naar de vloer, het tweede toestel.
Vloer:
Bij vloer was het eerst de vraag hoe verend deze zou zijn in vergelijking met die in Naaldwijk, waarop onze dames met enige regelmaat trainen. Maartje en Nienke zeiden gisteren al, dat deze vloer in het “Topsportcentrum” nagenoeg gelijk is aan Naaldwijk, of misschien zelfs iets beter. Het inspringen ging goed en de dames waren tevreden over de vering van de vloer.
Lissa mocht starten en er was vandaag wel iets heel spannends voor haar: de acrolijn overslag-hurksalto voorover in haar oefening, terwijl dan de leiding buiten de lijnen staat en ze deze echt helemaal alleen moet springen. Deze voor Lissa nieuwe acrolijn was de eerste sprongserie in haar oefening en hij lukte………en goed en hoog ook -> wauw!!! Ook het vervolg van haar oefening verliep op z’n Lissa’s en ze sloot haar oefening af met een prachtige hoge arabier-streksalto achterover. Hiermee was de teleurstelling van de balk grotendeels weggewerkt en ze kreeg dan ook een mooi vloercijfer: 10.200 punten.
Riëlle twijfelde nog om wel of niet haar arabier-streksalto achterover te springen, omdat deze de laatste tijd niet heel lekker gaat, maar ze deed hem toch en met succes en dus scoorde ze daarmee direct 2 samenstellingseisen. Wel was er de nodige uitvoeringsaftrek, maar die eisen had ze in de pocket. Ook haar acrolijn hurksalto voorover met uitstap gevolgd door een arabier verliep verrassend goed en met ook een prima verder verloop van haar oefening behaalde ze netjes 9.133 punten.
Anna had in haar eerste “D-vloeroefening heel wat moeten aanpassen m.b.t. haar acrolijnen en nog niet eens sinds heel lang springt zij de arabier-flickflack-hurksalto achterover en de arabier-streksalto achterover. Vooraf wisten we, dat ze de eis van een voorwaartse salto in een acrolijn zou missen. De eerste serie in haar oefening is arabier-flickflack-hurksalto achterover, echter doordat ze na de flickflack niet fijn uitkwam, besloot ze in een fractie van een seconde de hurksalto maar beter niet te doen. Op zich zeker een veilige en verstandige keuze, hoewel het gevolg wel was, dat hierdoor zij inhoudelijk wel de nodige aftrek kreeg door het missen van bepaalde technische voorwaarden. Haar vloeroefening sloot ze wel af met een prachtig mooie hoge arabier-streksalto achterover en zij behaalde prima 8.500 punten.
Sprong:
Het voorlaatste toestel was sprong: plank-pegasus. In de meerkamp spring je normaal maar 1 sprong. Om in aanmerking te willen komen voor ook de toestelfinale op sprong, moet je twee verschillende sprongen springen en het gemiddelde telt dan voor eventuele plaatsing op het toestel sprong.
Riëlle sprong 1 sprong, de handenstandoverslag (uitgangswaarde 1.60 punten). Riëlle sprong een keurige overslag en behaalde 9.550 punten.
Lissa sprong vandaag toch alleen de “half-in-half-uit” (dat is de overslag achterwaarts met een halve draai in de afzweeffase; uitgangswaarde 2.40 punten). Lissa sprong een keurig ruime sprong en behaalde een verdienstelijk cijfer: 10.350 punten.
Anna sprong wel 2 verschillende sprongen: de “half-in-half-uit” en de overslag. Als eerste sprong zij de “half-in-half-uit”, die meetelde voor haar meerkamp-uitslag. Ondanks een grote stap na de landing wegens te veel snelheid werd haar sprong beloond met een heel net cijfer: 10.400 punten. Haar overslag werd keurig ruim gesprongen met wel een stabiele landing: 9.700 punten.
Brug ongelijk:
Het laatste toestel was de brug ongelijk.
Anna was als eerste aan de beurt. Vooraf wisten we, dat ze de eis “halve draai om de lengte-as” nu nog mistte op brug. Haar oefening met daarin de zolendraai achterover werd naar behoren geturnd. O.a. enkele kleine stops en een onvoldoende hoge opzwaai hadden wel de nodige invloed op haar E-score (is de score voor de uitvoering). In haar cijfer, 8.333 punten, konden we ons zeker vinden.
Riëlle had door omstandigheden haar oefening behoorlijk aangepast en voor deze wedstrijd had zij haar losom en wippertje “ingewisseld” voor een zolendraai achterover, die absoluut prima lukte en met een hoge streksalto achterover af beëindigde zij haar wedstrijd met een prima cijfer van 8.900 punten op brug, waarbij vooral haar volle D-score een persoonlijke winst was.
Lissa ging vandaag voor de volle bak, dus met de combinatie zolendraai-wippertje-kip tot steun aan de hoge ligger. Met inturnen ging deze combinatie echt fantastisch goed. In de echte wedstrijdoefening verliet ze net iets te snel de lage ligger, waardoor ze na haar wippertje niet optimaal uitkwam voor de kip aan de hoge ligger en waren twee tussenzwaaien het gevolg en dus de nodige aftrek. Met een enorm stabiele en hoge hurksalto achterover af sloot Lissa haar wedstrijd in stijl af met een mooi cijfer: 9.000 punten en in ieder geval de volle D-score.
Individueel klassement:
Onze “D”-dames deden alleen mee in de individuele meerkampwedstrijd. Voor hun niveau waren er ook teamwedstrijden op districtsniveau, maar dat kostte de dames dan nog eens 2 extra weekenden. We wilden nu ook weer niet te hard van stapel lopen in dit eerste seizoen met weer volop wedstrijden na ruim 2 wedstrijdloze turnjaren als gevolg van de Corona. En dus was in overleg met deze turnsters voor de individuele meerkamp “D”-niveau gekozen op districtsniveau.
Onze 3 GVS-dames waren ook in de uitslag eensgezind bij elkaar gebleven en eindigden direct achter elkaar in de totaaluitslag: Lissa was 14e met 32.583 punten, Riëlle 13e met 35.250 punten en Anna werd 12e met 36.533 punten.
Zo kwam er voor de damesselectie een einde aan deze tweede geslaagde wedstrijddag van dit seizoen 2022-2023.
Op zondag 27 november zijn we weer in het “Topsportcentrum” te Rotterdam te gast voor de team-wedstrijd “E”-niveau met namens GV Schipluiden Angelique Herbert, Chantal Blomjous, Elise de Schipper, Lieke Peters en Lisette Stoek.