Zaterdag 11 februari 2023 vonden in sporthal “De Dorpshoeve” te Schipluiden de Onderlinge Wedstrijden plaats van GV Schipluiden: een jaarlijkse happening, waar alle leden van jong tot oud naartoe leven om hun geleerde oefeningen aan familie, kennissen en vrienden te kunnen laten zien.
Reeds om 07:45 uur gingen de deuren open en waren de eerste vrijwilligers aanwezig om de lege zaal in te richten tot een heuse turnarena, want 09:00 uur zou de eerste van in totaal vier wedstrijdronden starten.
Ca. 16:00 uur waren de wedstrijden volgens een strak en vloeiend wedstrijdschema afgelopen, maar in die 8 uur turnzaal gebeurde dus héél veel……………
Ronde 1 – jongens en heren 18+
In de eerste ronde kwamen onze stoere kanjers in actie. Ca. 15 krachtpatsers van jong tot oud (heren van de 18+-afdeling) lieten knappe staaltjes turnen zien op de toestellen rekstok, brug gelijk, ringen, sprong en Airtrack. Op de Airtrack werden mooie rollen, radslagen, overslagen en zelfs salto’s geturnd. Bij de sprong op verhoogd vlak varieerden de sprongen van rol, handenstand platvallen tot salto’s. Bij de heren is brug gelijk toch wel beetje de “balk” van het herenturnen, want het steunzwaaien in de brug is best een lastige combinatie van gewichtsverplaatsing voor en achter tijdens het zwaaien in steun, maar je zag dat oefening kunst baart. Ringen is echt een toestel voor krachtpatsers , waarbij op de labiele ringen zelfs vormen in steun werden getoond naast de sierlijke zwaai-elementen. Bij de heren is rekstok natuurlijk het crème de la crème, o.a. ontstaan als gevolg van de enorme internationale successen van Epke Zonderland. Ook tussen onze leden zagen we wat “Epke’s” op het rek bezig. Met mooie cijfers gingen de jongens en heren huiswaarts.
Ronde 2 – meisjes groep 3 t/m 5
In deze ronde kwamen ruim 30 meisjes uit groep 3 t/m 5 in actie. Deze meisjes draaiden door de leiding zelfgemaakte oefenstof, welke afgeleid was van niveau 8. Elise en Marjolein hadden een A- en B-oefening gemaakt, waarmee de meisjes op hun eigen niveau aan hun ouders, broers, zussen, opa’s, oma’s en andere familieleden en kennissen kon laten zien waarvoor ze elke week enthousiast naar de gymzaal gaan. Op de minitramp deden de meisjes verschillende rechtstandige sprongen. Zij mochten twee sprongen springen en de beste telde voor de uitslag. Op de Airtrack moest de jury o.a. vele vormen van rollen voor – en achterover, handenstanden en radslagen beoordelen. Aan de brug ongelijk werd er veel gezwaaid en geduikeld. Het toestelspringen vond plaats met een landing op een verhoogd vlak van 60 cm, zoals rollen en handenstand platvallen. Het vijfde toestel was de evenwichtsbalk, wat sowieso al een uitdaging is om op deze slechts 10cm smalle balk je evenwicht goed te kunnen bewaren. Onze jongste meisjes bewogen zich knap over de balk met ook draaien en sprongetjes in hun oefeningen.
Het was voor deze meisjes vandaag ook allemaal best spannend om hun oefeningen te doen in hun eigen gymzaal, maar dan vol met publiek, want gezellig druk was het. En dan was het ook nog eens extra spannend, omdat een vreemde persoon achter een tafeltje zat om hun oefeningen te beoordelen met een cijfer. In het begin stonden de gezichtjes van de meisjes nog wat gespannen, maar gaande de wedstrijd verscheen er steeds meer een lach op de gezichten, wat een goed teken was.
Ronde 3 – meisjes groep 6 t/m 8 en dames 18+
In deze voorlaatste ronde werden de meisjes en dames wat ouder en daarmee de oefeningen een stuk moeilijker. Ook deze meisjes en dames turnden op vijf toestellen: Airtrack, minitramp, brug ongelijk, sprong en evenwichtsbalk. Op Airtrack zag je in deze ronde o.a. radslagen, arabieren, handenstandoverslagen en zelfs salto’s. Op brug ongelijk werd er meer gezwaaid aan de hoge ligger, draaiden de turnsters vele buikdraaien en werden knappe afsprongen getoond, zoals spreidondersprong en zelfs salto’s uit zwaai aan de hoge ligger. Op de sprongsituatie met het verhoogde vlak zag je al een herkenbare voorbereiding naar het toekomstige pegasus-toestelspringen. De rechtstandige sprongen op minitramp maakten meer en meer ruimte voor diverse saltovormen, zoals hurk- en hoeksalto en zelfs werd er de barani (vrije arabier in de lucht) gesprongen. “Hoe ouder, hoe getrainder en hoe zelfverzekerder” zag je zeker op de evenwichtsbalk: de sprongetjes op de balk werd hoger, het evenwicht beheerster en er werden zelfs knappe rollen en handenstanden geturnd. Ook werden de balkoefeningen afgesloten met moeilijke afsprongen, zoals overslag of arabier. Vooral was het fijn om te zien met welk enthousiasme deze jeugdleden, maar ook 18+-dames hun oefeningen draaiden.
Ronde 4 – voorselectie en damesselectie
In de laatste ronde kwamen de voorselectie en damesselectie in actie. Op de selecties zitten de leden met meer turntalent, die dan ook twee keer per week trainen. In het seizoen draaien deze leden sowieso meer wedstrijden tegen andere verenigingen op rayon- en/of districtsniveau.
De leergierige en razend enthousiaste meisjes van de voorselectie onder leiding van Marjolein, Elise en Lissa gaan hard vooruit en zelfs binnen die groep zie je hoe de allerjongsten “opkijken” tegen de oudere voorselectiemeisjes Dit heeft een absoluut positief effect op de groei in niveau binnen deze groep. Op de toestellen brug ongelijk, Airtrack, toestelspringen en evenwichtsbalk werden heel beheerst en netjes mooie oefeningen getoond.
De damesselectie zit al sinds november 2022 volop in de wedstrijden op rayon- en districtsniveau. En dus was het juist vandaag extra leuk voor het thuispubliek om deze turnsters te zien turnen in onze eigen “Dorpshoeve”. Verdeeld over 4 niveaus werden echt sierlijke en spectaculaire oefeningen gedraaid op de evenwichtsbalk en brug ongelijk. Op het toestel sprong (pegasus) is deze groep ook een stuk gegroeid en dus waren er naast de overslagen ook meer “half-in-half-uit” sprongen te zien. Op de Airtrack turnden de dames hun vloeroefening op hun eigen vloermuziekje met daarin o.a. sprongseries als arabier-flickflack-(strek)salto, arabier-(strek)salto, overslag-salto en salto voorover-arabier-spreidhoeksprong.
De meisjes van de voorselectie en de dames van de damesselectie bezorgden deze toch al geslaagde Onderlinge Wedstrijden een turntechnische climax door hun uitstekende turnen.
Uitslagen
Het gaat te ver om in dit verslag alle prijswinnaars te noemen. En wees nou eerlijk……eigenlijk zijn deze Onderlinge Wedstrijden er juist voor ALLE leden en is IEDEREEN winnaar, want jij hebt hiervoor op je eigen niveau hard geoefend. Het was dan ook een hoogtepunt om op deze dag jouw geleerde oefeningen te kunnen laten zien aan al je familieleden, kennissen en vrienden.
En naast het krijgen van mooie cijfers – of soms misschien wat minder mooi, omdat iets niet helemaal lukte – is het absoluut het allerbelangrijkste, dat jij als lid tevreden bent en genoten hebt van deze dag. Gezien de stralende gezichten was dit zeker het geval, wat voor ons als leiding en ook bestuur onze prijs van deze dag was -> dank jullie wel leden.
Naast de echte medaillewinnaars verdienden en kregen alle leden dan ook een heerlijke snoepmedaille voor hun knappe prestaties.
Demo ringenzwaaien
In de tweede en derde ronde verzorgden enkele dames van de damesselectie nog een demonstratie ringenzwaaien om aan de jeugdleden van de recreatie-afdelingen te laten zien, wat er allemaal voor moois op dit prachtige toestel mogelijk is. De dames Lieke Peters, Riëlle van Leeuwen en Lissa Hoek lieten knappe en spectaculaire oefeningen zien, die flink indruk maakten op in eerste instantie de meisjes langs de kant, maar zeer zeker ook op het publiek.
Dank aan vrijwilligers en roep om hulp
Uiteraard was deze dag nooit tot stand gekomen zonder de medewerking van bereidwillige vrijwilligers, die we ook deze Onderlinge Wedstrijden gelukkig weer bij elkaar hebben kunnen trommelen: leiding, bestuur, assistenten, juryleden, telcommissie, catering, etc. Natuurlijk verdienen al deze mensen enorm veel dank en waardering voor hun werk om deze Onderlinge Wedstrijden 2023 zo geslaagd te hebben kunnen maken.
Echter………. ook wij merken als vereniging, dat dit een steeds grotere uitdaging wordt om vrijwilligers te krijgen/vinden. En vaak rust al dit werk dan weer op die paar schouders van mensen binnen de vereniging, die over het algemeen al zo vol zitten.
Daarom is de “noodkreet” tot vrijwilligers misschien wel groter dan ooit. U moet hierbij denken aan hulp tijdens allerlei verenigingsactiviteiten (zoals dus deze geweldige Onderlinge Wedstrijden), kleine bestuurstaken, juryleden (want zonder jury géén wedstrijd!!!!), etc., etc.
Bent u bereid een steentje bij te dragen aan het voortbestaan van deze geweldige vereniging en aan het ook in 2024 weer kunnen organiseren van deze geweldige Onderlinge Wedstrijden, dan verzoeken wij u zich aan te melden voor informatie via info@gvschipluiden.nl of maak even een praatje met de leiding in de zaal.
Alvast enorm bedankt, want elke hulp, hoe klein misschien ook, is echt meer dan welkom!!